I Ulstrup ved Randers bor der en mand, der er mere end bekymret for, hvordan det skal gå mange af vore højt skattede hønseracer. Bekymringen skyldes et nyt direktiv fra Fødevaredirektoratet, som han synes er skudt langt over mål. Det har fået ham til at skrive følgende:
Dronten blev udryddet i 1681 af søfolk, som ødelagde deres levesteder. I 1910 døde den sidste vandredue i zoologisk have. Der havde eksisteret millionvis af vandreduer, men dyrejægere skød hundredetusinder af dyr hvert år. Skal drontens og vandreduens skæbne også overgå de danske høns, ænder og gæs i 2006.
Fødevaredirektoratet er ved at indføre et direktiv, der vil gøre en ende på tusindvis af små fjerkræhold rundt omkring i Danmark, der udelukkende er baseret på privates interesser og hobby, og hvor det rekreative er i højsædet.
Hvis det skal være muligt fremover at opleve andre høns end ”industrihøns” i Danmark, er det tvingende nødvendigt, at hobby-avlere undtages fra dette direktiv. I andre EU-lande betragtes små flokke af fjerkræ ikke som en sandsynlig smittekilde for spredning af fugle-influenza, men Fødevaredirektoratet véd åbenbart bedre.
Direktivet vil medføre, at det bliver uforholdsmæssigt dyrt for den lille hobby-avler at sælge og købe dyr. Scenen vil være overladt til de større virksomheder, og antallet af racer i den danske fjerkræ-bestand vil blive kraftigt reduceret. Gamle kendte racer som Brune Italienere, New Hampshire og Danske Landhøns vil meget hurtigt blive sjældne, og adskillige racer vil uddø i Danmark.
En anden konsekvens af direktivet er et ”sort” marked, hvor fjerkræ vil blive byttet og handlet uden kontrol. Dét vil medføre en langt større fare end i dag, hvor det er muligt at opspore og følge de solgte dyr ved et eventuelt sygdomsudbrud.
Fødevaredirektoratet er i gang med at skyde sig selv i foden med dette direktiv.
Lad fornuften komme til Fødevaredirektoratet!
Kilde: Skrevet af Finn Jensen Ulstrup fra Ulstrup i Randers Amtsavis d. 13. januar
rex