Roendeportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Den Midtjyske Region – Et nyt Danmarkskort

Af Gert Schou, borgmester/regionsrådsmedlem og medlem af udvalget for landdistrikter
På regionsrådsmødet den 29. marts 2006 havde vi »Det nye Danmarkskort« til diskussion med henblik på at give et høringssvar til Miljøministeriet.


Høringssvaret skal senest den 21. april 2006 være ministeriet i hænde. Landsplanredegørelsen/»Det nye Danmarkskort« kommer omkring tendenserne i udviklingen overalt i Danmark, lige fra metropolerne som København og Århus som udviklingen omkring de store købstæder i vort land. Landdistrikterne og yderområderne er også i redegørelsen nævnt gang på gang som »overskrifter« og med et meget lavt ambitionsniveau. Det eneste Miljøministeriet mener vi skal satse på i fremtiden er naturen, bosætning, turisme og fødevareerhverv. Det er efter min mening slet ikke tilstrækkelige indsatsområder. Vi skal som hidtil spille på alle udviklingsmuligheder. I regionens høringssvar kom der derfor til at stå følgende om yderområderne:
Den statslige planlægning skal foruden ovennævnte indsatsområder også understøtte tiltag, der kan sikre varig vækst på erhvervsudviklingen, skabe arbejdspladser og skatteindtægter. Landsplanredegørelsen skal også fokusere på planudviklingen i bred forstand, så yderområderne også kan høste fordel af kommende regeringstiltag, særligt indenfor forskning, innovation og ikke mindst uddannelse. Landsplanredegørelsen 2006 kan herved medvirke til at styrke den helhedsorienterende planlægning som blandt andet den regionale udviklingsplan vil blive udtryk for.
Regeringen opfordres til at understøtte vækstpotentiale og ikke mindst nye forretningsområder under hensyntagen til yderområdernes særenhed. I Tyskland er situationen f.eks. den, at mindre bysamfund med over 1 1/2 times kørsel fra metropolerne/købstæderne, mange steder afvikles/nedlægges. Borgerne »genhuses« så i nærheden af de større bysamfund. Nu er Tyskland selvfølgelig arealmæssig meget større end Danmark. I Danmark skal vi ikke have ovennævnte afvikling. Vi skal såvel kommuner som regioner kæmpe sammen for, at der fremover sker en naturlig og fornuftig udvikling i såvel landdistrikterne som yderområderne. Landdistrikterne skal jo som altid fysisk koble såvel små som store købstæder sammen, således at vi fortsat får et Danmark i balance.
Vi skal også i regionerne være med til at understøtte udviklingen i vores metropoler og større købstæder, idet de - set med internationale briller - jo skal være trækheste for Danmarks muligheder i en globaliseret verden. Det, der naturligt hører hjemme i ovennævnte større bysamfund, skal være der. Men de skal selvfølgelig heller ikke have det hele. Her tænker jeg både på private som offentlige arbejdspladser. Apropos uddannelse som nævnt ovenfor, så bør de store byers uddannelsessteder have økonomiske midler fra staten til i nogle af yderområderne at etablere (hvor det er relevant) enten permanente eller midlertidige uddannelsessatelitter. Det er meget vigtigt fremover at få hævet uddannelsesniveauet i disse områder.
Det er vigtigt, at vi får skabt en helhed og en god balance - både i de enkelte kommuner, i landdistrikterne og i yderområderne. Ingen områder må hægtes af.
Sammen er vi stærke i dette dejlige land Danmark!

Kilde: grenå bladet

jimmi


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam