Ét af Venstres amtsrådsmedlemmer følger hér op på føromtalte sag med følgende kommentar:
”Indtægtsdækket virksomhed lyder som en god måde at få bygnings- og energirådgivning udført på.
Men her gik det galt.
Og kimen blev lagt i 1996, da man politisk besluttede at etablere Bygnings- og Energikontoret (B&E) i en sammenlægning med projektgruppen fra Århus Kommunehospital.
Politisk var projektet tænkt dårligt og ukvalificeret igennem med etablering af en enhed, der organisatorisk var skabt til at gå for lud og koldt vand - som en Benjamin i en stor organisation.
Hvordan havde man tænkt sig, at B&E skulle kunne hamle op mod mastodonterne, det skulle rådgive for? Mastodonter med stærke ledelser, der tidligere havde været vant til at blive serviceret gratis.
Selvfølgelig måtte det gå galt, når B&E skulle fakturere for ydelser til de enheder i amtet, som tidligere havde fået ydelserne som en gratis service.
Enhedernes naturlige reaktion var naturligvis:
»Hvorfor sender B&E nu faktura? Fakturaen er for øvrigt alt for stor til de få streger og de tre linjer, der er præsteret. Glem den faktura. Hvis ikke, gode B&E, går vi andre steder hen.«
Præcis denne rettighed havde man i et decentralt styre på institutionerne. Nu er det så gået galt. Og alle vånder sig og det, der er værre.
Hvad er så læren af dette?
Oprettes en serviceafdeling i amtet til betjening af andre enheder, er forudsætningen klare spilleregler og krav til de store i enheden. Ellers er det forudsigeligt ud fra den organisatoriske magtbalance, at serviceenheden bliver en Benjamin.”
Skrevet af Annamarie Sparre, medlem af Århus Amtsråd (V), i Jyllands Posten d. 3. juli
Kilde: Jyllands Posten
Rex