Jeg ønsker et samfund med social tryghed for de svageste. Et samfund, hvor alle har en chance for at skabe sig et godt liv, og hvor det enkelte menneskes evne, vilje og talent er vigtigere end arv, position og pengepung. Danmark er det land i den vestlige verden, hvor indkomstforskellene er mindst. Men vi kan stadig gøre mere for at give de svageste bedre chancer i livet og bryde den negative sociale arv. Det bedste middel imod social ulighed er at få mennesker i arbejde. Arbejdsløsheden er den laveste i 30 år, og aldrig nogensinde har så mange danskere haft et arbejde.
Ingen skal være begrænset af arv og miljø. Alle skal kunne gribe mulighederne i det danske samfund. Det er grundlæggende for et liberalt parti. Derfor har vi siden 2001 taget en lang række initiativer for at hjælpe dem, som på grund af manglende sociale, uddannelsesmæssige eller kulturelle kompetencer, ikke har lige muligheder i livet.
Vi har indført pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det gavner især de socialt udsatte børn og børn fra ikke-boglige hjem. Alle 3-årige børn skal tilbydes en sprogvurdering. Det hjælper særligt børn med svage sprogkundskaber. Fokus på fagligheden i folkeskolen, så alle lærer nok til at kunne tage en uddannelse. Vi vil ikke acceptere, at en sjettedel forlader skolen uden af kunne læse, skrive og regne ordentligt. Vi investerer over 8 1/2 mia. kr. ekstra til at sikre, at alle unge får en uddannelse udover folkeskolen i perioden 2007-12.
Der er skabt mere end 10.000 ekstra praktikpladser siden 2003. Det hjælper særligt de bogligt svage til at få en uddannelse. Ghettoindsats. Der er afsat over 2 mia. kr. over fem år fra 2006 til 2010 til en målrettet social indsats for at modvirke ghettodannelse i problemramte boligområder.
Udvidet frit valg har i praksis givet alle danskere en privat sundhedsforsikring. Under SR bestemte pengepungen, om man kunne komme hurtigt til på et privat hospital.
Danmark er blandt de lande i verden, hvor indkomsterne er mest lige fordelt. Og alle grupper har fået del i velstandsstigningen i samfundet.
30.000 flere indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande er kommet i arbejde siden 2001. For første gang har mere end halvdelen af indvandrere et arbejde.
Andelen af unge indvandrere på kontanthjælp er halveret. I 2001 var 28 ud af 100 unge ikke-vestlige indvandrere på kontanthjælp. I 2006 er det 14 ud af 100.
Selvom vi allerede har gjort meget for at bekæmpe ulighed i samfundet, så kan der stadig gøres mere. I den kommende tid står regeringen derfor bag endnu flere initiativer, som bekæmper den nye ulighed:
Udsatte børn skal have én fast kontaktperson på tværs af sektorgrænser. Regeringen vil udvikle materiale, der skal opfordre kommunerne til at udnytte de muligheder, de allerede har for at tilknytte en fast kontaktperson til udsatte børn.
En del af de 2 mia. kr. til bedre kvalitet i dagtilbud, som vi har afsat fra 2006-09, skal bruges til at udvikle et efteruddannelsestilbud til pædagoger, der arbejder med udsatte børn.
Regeringens mål er, at mindst 95 pct. af en ungdomsårgang skal have en ungdomsuddannelse, og at mindst halvdelen skal have en videregående uddannelse senest i 2015. Derfor investerer vi massivt i bl.a. erhvervsuddannelserne.
Regeringen har i september 2007 fremlagt et udspil til 600 mio. kr. over fire år, som skal skabe lige muligheder for alle børn. Netværket om de svageste familier og unge skal styrkes, så flere får en god start på livet, klarer skolen godt og får en ungdomsuddannelse.
Venstre har netop præsenteret en national forebyggelsesplan for sundhed, hvor bekæmpelse af ulighed i sundhed er et centralt punkt. Vi skal fokusere forebyggelsesindsatsen mod særligt udsatte grupper og styrke udsatte gruppers mulighed for at gøre brug af deres rettigheder i sundhedsvæsenet.
Vi vil fremme ligestillingen for indvandrerkvinder, hvor mange i dag ikke har kontakt med det omgivende samfund. De skal hjælpes til arbejde, uddannelse, økonomisk uafhængighed mv.
Flere boliger til hjemløse. Regeringen har i august 2007 fremlagt en plan, der skal afskaffe den ufrivillige hjemløshed. Der er afsat 600 mio. kr. frem til 2011. For mange hjemløse er egen bolig det første skridt på vej tilbage mod en plads i samfundet.
Venstre taler ikke bare om at komme uligheden til livs, vi gør noget.
Med venlig hilsen
Folketingsmedlem
Anne-Mette Winther
Christiansen (V)
Kilde: Grenaa Bladet
sof