Tak til
 






  
05/05 2023

Hvorfor det blev så dyrt

For nogen tid siden blev det offentligt kendt, at Århus Amts arbejde med at udvikle de såkaldte elektroniske patient-journaler blev langt dyrere end først antaget. Det forklarer sundhedsudvalgsformanden nærmere i det følgende:

””Det er lige dét, vi vil ha`!”.
Sådan udtaler en læge på Organkirurgisk Afdeling på Randers Centralsygehus sig til TV2`s regionale nyheder forleden.
For nogle uger siden sagde en overlæge fra Infektionsmedicinsk Afdeling Q på Skejby Sygehus til Lokalrapporten på TVDanmark 2 noget tilsvarende. Begge refererede til deres oplevelser af det første modul i den nye Elektroniske Patientjournal, der var taget i brug på deres afdelinger. En række afdelinger på amtets sygehuse er i fuld gang med at tage systemet til sig. Og meldingerne er meget positive.
Noget andet er økonomien. Som bekendt bliver det dyrere end forventet. Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg ville have foretrukket at vide, at de elektroniske journaler i Århus Amt ville koste over 200 mill. kr. – og ikke 50 mill. kr., som de første tal lød.
Nu står vi i en situation, hvor projektet er blevet langt dyrere end først forudsat. Det giver anledning til noget nær en eksplosion af meninger om projektet.
Derfor finder jeg det på sin plads at slå fast, at Århus Amt har valgt et ambitiøst projekt. Og at man skal passe på med at sammenligne forskellige journalsystemer og udgifter til samme. Det kan nemlig nemt blive som at sammenligne æbler og pærer.
Her vil jeg gerne tilbage til lægerne i Randers og Skejby. Erfaringer fra andre amter viser, at der er stor forskel på krav og ønsker til journalen fra forskellige lægelige specialer. Derfor har man nogle steder anskaffet ét system til kirurger og et andet fra en anden leverandør til medicinere.
Dén erfaring er blevet udnyttet i udviklingen af de elektroniske journaler i Århus Amt. Man har sigtet mod et system, der giver den enkelte afdeling mulighed for at sætte at sætte systemet op hensigtsmæssigt i forhold til afdelingens behov og arbejdsgange, uden at leverandørerne skal ændre programmerne hver gang.
Fleksibiliteten stille større krav til teknikken – og til økonomien.
Da man begyndte udviklingen af de elektroniske journaler i foråret 1999, fik vi at vide, at udviklingsomkostningerne ville være 50 mill. kr.. Dét tal er mildt sagt overhalet af udviklingen. Men tallet var ikke forkert. De seks tilbud fra fem leverandører, som var grundlag for det oprindelige projekt, lød på i alt 49 mill. kr..
Når økonomien i dag ser helt anderledes ud, skyldes det især, at projektet har udviklet sig undervejs. Som projektledelse skal man ikke sige ja til alle brugerønsker. Men det er bestemt også forkert ikke at lytte og imødekomme relevante forslag.
Det er sket udvidelser af systemet med nye moduler, for eksempel med et patientadministrativt system, og der er brugt ca. 30 mill. kr. på at frikøbe medarbejdere til at deltage i projektet, test-faciliteter i ”Det Virtuelle Hospital” og indkøb af servere med videre til driften.
I øjeblikket er der to journal-udviklingsprojekter i landet, nemlig i Hovedstadens Sygehusfællesskab og Århus Amt. I hovedstaden budgetterer man med en investering på ca. 1,1 milliarder kr. Tallet kan ikke sammenlignes direkte med Århus Amt, men illustrerer alligevel det økonomiske niveau.
De øvrige amter gennemfører baseret på løsninger, der allerede er udviklet – i Århus Amt og i hovedstaden. Derfor er det helt forkert at tale om, at hvert amt kører sit eget løb. Tværtimod samarbejder vi på alle mulige måder og udnytter hinandens erfaringer og resultater. I dag er Vejle og Viborg amter kommet længst med journalerne, men der er tale om ældre systemer, der efter al sandsynlighed ikke kan tilpasses til den nye nationale standard, men på et tidspunkt må skiftes ud for at leve op til den.
Vejle og Viborg amter er derimod gået foran med udvikling af en metode til udveksling af oplysninger mellem forskellige journal-systemer. Det er en praktisk løsning, som også Århus Amt kobler sig på, og som vi forventer os meget af.
Projektet i Århus Amt er til gengæld forrest med den nationale standard og har inspireret Sundhedsministeriet og Sundhedsstyrelsen i arbejdet med den nationale standard, ”Grundstruktur for Elektronisk Patientjournal”.
Standarden kom på bordet midt under Århus Amts journal-projekt og har naturligvis påvirket udviklingen af projektet. Dels fordi vi ønsker at følge danske og internationale standarder, dels fordi vi vil bidrage til standarden. Derfor har vi valgt også at være med i afprøvning af den, selv om det griber forstyrrende, forsinkende og fordyrende ind i projektet.
Udviklingen af den elektroniske patientjournal er ikke blot foregået på Universitetshospitalet. Både Silkeborg og Randers har haft centrale placeringer i projektet.
Alt i alt bliver den elektroniske journal en revolution på sygehusene. Det er en stor investering, men pengene vil komme patienterne til gode. Derom skal ikke herske tvivl.”
Skrevet af den socialdemokratiske sundhedsudvalgsformand i Århus Amt, Carl Johan Rasmussen, i Randers Amtsavis d. 31. marts

Kilde: Randers Amtsavis

Rex


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam