Serviceniveauet på skolefritidsområdet i Grenaa Kommune – er det noget atprale af???
Grenaa Kommunes Børne- og Ungepolitik. Det hedder den pjece, jeg i dag har fået ind ad døren. Formålet med denne politik er at synliggøre kommunens visioner i fht. arbejdet med børn og unge. Udgangspunktet er netop, at Grenaa skal være en god kommune for børnefamilier – ja, det står der sort på hvidt - men er den nu også det?
Der skal jo spares – ja, vi ved det godt, men igen er det børneområdet, der laves nedskæringer på, selvom kommunen gerne vil "sætte børn og unge i centrum" (citat fra ovennævnte pjece). Det er bl.a. gået ud over kommunens skolefritidsordninger.
Fakta er, at der er lukket i kommunens skolefritidsordninger omkring jul, påske, 2 uger i sommerferien og nu også i efterårsferien. Fint, at de forældre, der ikke holder ferie med deres børn, tvinges hertil – MEN for nogle forældre er det umuligt at få det til at hænge sammen med deres arbejdsplads. Det er efterhånden en del uger, som mange er tvunget til at holde ferie i. Det er jo ikke alle, der er så heldige at have bedsteforældre, venner eller naboer, der kan træde til i sådanne situationer. Vi betaler jo også for samtlige 12 måneder – dvs., vi betaler også for de uger, hvor SFO-en holder lukket. Er det rimeligt?
I forvejen er serviceniveauet og fleksibiliteten bestemt ikke noget, vi kan prale af her i kommunen. Vi betaler fx. fuld SFO-pris, hvad enten pasningsbehovet kun er om morgenen, kun om eftermiddagen eller på begge tidspunkter. I nabokommunen er det muligt at betale for det ene, det andet eller begge dele – afhængig af den pågældende families pasningsbehov.
For de familier, der kun har brug for pasning 1 time eller 2 om eftermiddagen, bliver det en meget høj timepris. Ikke mindst taget i betragtning af, at man jo – som nævnt ovenfor – også skal betale for de uger om året, hvor SFO-en holder lukket.
SFO-en har ellers altid været et attraktivt pasningstilbud – ikke mindst fordi man som forældre har haft den tryghed, at der var uddannet og velkvalificeret personale til at tage sig af børnene. Her skal der også skæres…. Fremover vil personalesammensætningen bestå af lige dele uddannet personale og lige dele ufaglært personale. Dermed ikke sagt at sidstnævnte ikke kan være godt og velkvalificeret – men jeg så dog gerne, at der var overvægt af det uddannede personale.
Vores SFO er god og personalet er godt, men for vores vedkommende, er det ikke længere attraktivt at benytte SFO-en. Serviceniveauet er simpelthen for ringe nu - og prisen for høj. Det er meget dårlig reklame for kommunen, der ellers burde profilere sig udadtil og lokke børnefamilier til området i håb om at kunne blive til en tilflytterkommune.
Lad os håbe at kommunesammenlægningerne åbner kommunens øjne for fordelene ved et fleksibelt pasningstilbud med acceptable og fornuftige brugerbetalinger.
Der bør være et højt antal af uddannet personale i skolefritidsordningerne!
Der bør være betaling efter forbrug – evt. en form for klippekortsystem!
Der bør være fleksibilitet – fx mulighed for at to søskende kan dele en plads!
Mulighederne er mange – men lige nu er serviceniveauet så ringe, at man er helt flov…….
Lone Severinsen
– forælder til barn i SFO
(eller tidligere – for barnet er meldt ud nu….)
Ålsø Stationsvej 2, Ålsø
Kilde: grenå bladet
charlotte