Roendeportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Vi har brug for langt flere med uddannelse

Børne- og undervisningsministeren gør her opmærksom på at virksomhederne efterspørger veluddannede medarbejdere inden for alle brancher.

Lige nu rammer den økonomiske krise dybt. Men en af de meget opløftende nyheder er, at krisen har været med til at motivere mange flere unge til at begynde i gymnasiet, på en erhvervsuddannelse og på en videregående uddannelse.

Det er afgørende for at ruste Danmark til at skabe ny vækst og beskæftigelse, så vi kommer ud af krisen. Vi har nemlig brug for langt flere med uddannelse. Flere håndværkere, flere lærere, sygeplejersker og pædagoger, flere ingeniører, flere økonomer mv.

Virksomhederne efterspørger veluddannede medarbejdere inden for alle brancher. Vi står derfor over for en gigantisk uddannelsesopgave, som regeringen har som et hovedmål at løfte.

Lad os derfor kigge på de meget opløftende nye tal, der er kommet fra den såkaldte profilmodel. Langt flere unge er de senere år gået i gang med en uddannelse. Faktisk er så mange unge gået i gang med en uddannelse, at 90 procent af de unge, der forlod 9. klasse i 2010, forventes at opnå mindst en ungdomsuddannelse, og 54 procent forventes at gennemføre en videregående uddannelse.

Vi har haft en fælles målsætning blandt Folketingets partier om, at mindst 85 procent af de unge skulle gennemføre en ungdomsuddannelse i 2010.

Det mål er nået nu - i statistikken. Vi har et fælles mål, om at mindst 95 procent skal have en ungdomsuddannelse i 2015. Vi er godt på vej. Og målet om, at vi i 2015 skulle have mindst 50 procent af de unge med en videregående uddannelse, er allerede nået. Derfor har regeringen øget målet, så 60 procent af de unge skal have gennemført en videregående uddannelse i 2020.

Men det forudsætter også, at vi i fællesskab udvikler alle uddannelserne, så de unge møder uddannelser af høj kvalitet, så alle - uanset baggrund - gennemfører.

Her har vi en særlig opgave i at ændre uddannelsernes indhold, så de også er et godt tilbud til unge, der ikke har forældre, der kan hjælpe dem, dvs. unge fra de såkaldte uddannelsesfremmede hjem, hvor frafaldet er for stort.

Vi har stadig en udfordring i at udvikle undervisningsformer, så drengene ikke falder fra i så stor stil, som vi ser det nu. Den opløftende nyhed er, at unge med anden etnisk baggrund - og især pigerne - klarer sig bedre og bedre gennem uddannelserne.

Vi vil i den kommende periode tage en række initiativer for at løfte uddannelsernes kvalitet: en reform af folke­skolen med bl.a. læse­ løft, to-lærerordning og kombinere praktik og teori. Vi har i finansloven styrket erhvervsuddannelsernes grundforløb og bl.a. indført et loft på max. 28 elever i klasserne i gennemsnit for årgangen. Vi vil indføre en ny fleksuddannelse for de unge, der ikke kan gå den direkte vej gennem uddannelserne. Og vi vil indføre sociale taxametre, så uddannelserne får bedre mulig­heder for at give uddannelse til alle.

Kilde: Christine Antorini, Børne- og undervisningsminister (S), i Stiften fredag d. 30/12-11.

/Bjarke.


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam