Roendeportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Blodtud til VK´s giftindsats

Trods utallige advarsler fra forskere og vandværker har den tidligere regering slet ikke gjort hvad der skulle til for at beskytte grundvand og natur mod sprøjtegifte fortæller miljøordføreren for S i Folketinget her.

"I årevis har eksperter gjort den tidligere regering opmærksom på problemerne med sprøjtegiftes forurening af grundvandet og naturen.

Trods utallige advarsler fra forskere og vandværker, har skiftende V-miljø­ministres indsats på dette område været helt utilstrækkelig. Det har Social­demokraterne hele tiden ment og påpeget, og i midten af december slår rigsrevisionen og statsrevisorerne det også fast i en netop udgivet beretning.

Statsrevisorerne kritiserer i skarpe vendinger den tid­ligere regering for slet ikke at have gjort nok mht. at forebygge nedsivning af sprøjtegifte til grundvandet. Det er en blodtud til VK rege­ringens giftindsats.

Som svar på kritikken, har Venstre beklaget, at forbruget af sprøjtegifte har været for højt i deres regeringstid, og begrundet fejlen med, at landbruget ikke frivilligt har reduceret brugen af sprøjtemidler.

I 10 år har skiftende miljøministre i VK-regeringen haft alle muligheder for at iværksætte tiltag, der kunne nedsætte landbrugets brug af sprøjtgift. Men intet er blevet gjort ud over at læne sig tilbage og håbe på, at landbruget af sig selv ville begrænse forbruget.

Det er dybt pinligt og en hån mod alle de danskere, hvis drikkevand er blevet forurenet på grund af den manglende indsats.

Den nuværende regering har derimod allerede sat flere initiativer i gang for at sikre rent drikkevand. Vi har blandt andet afsat 20 mio. kr. årligt i 2012 og 2013 til at etablere boringsnære beskyttelseszoner. Desuden iværksættes en kontrol­ordning for at sikre at landmændenes sprøjteudstyr ­bliver synet regelmæssigt, så landbrugets brug af ­pesti­cider sker på korrekt og forsvarlig måde. Endvidere har vi også taget initiativ til omlægning af pesticidafgifterne, mere skovrejsning, samt en målsætning om fordobling af det økologiske landbrugsareal.

Tilsammen skal initiativerne rette op på ti års ­mangelfuld indsats for at sikre danskerne rent drikke­vand."

Kilde: Torben Hansen, Medlem af Folketinget, miljøordfører (S), i Stiften tirsdag den 3/1.

/Bjarke.


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam